MOTORLEGGINGS

motor

Geschreven door Motorkledingcenter

De vraag naar casual en urban motorkleding blijft stijgen en is tot de dag van vandaag razend populair. Naast motorjeans zijn er ook steeds meer motorleggings te vinden. Motorleggings zijn een directe match voor de motorrijders die op zoek zijn naar de ultieme casual of skinny look. In deze blog ga ik dieper in op de soorten motorleggings en het niveau van veiligheid.

Soorten motorleggings
Je kan motorleggings verdelen in twee categorieën. De variant met een enkele of een dubbele laag. Oftewel een onderlaag waar een gewone broek overheen kan worden gedragen of een standalone motorbroek.

1-laags motorleggings
1-laagse motorleggings zijn minder rekbaar dan de leggings met de 2-laagse variant met buitenlaag en binnenvoering. Dit komt door de grote kevlar-panelen die in de meeste gevallen niet veel rekbaarheid bieden. De dikte van dit type legging heeft zo zijn voordelen, zo kan er zonder enig probleem een paar jeans naar keuze overheen worden gedragen wat het de perfecte aanvulling maakt op een woon-werkverkeer outfit.

2-laags motorleggings
Naast de eendelige legging komen er ook steeds meer motorleggings op de markt die zonder broek gedragen kunnen worden. De binnenvoering bestaat volledig uit kevlar, wederom met een beperkte rekbaarheid maar met een enigszins ruimere pasvorm wat door de strakke rekbare buitenlaag volledig onzichtbaar is. Dit type motorlegging is met name onder de vrouwelijke motorrijders zeer gewild door de vleiende pasvorm.

Bescherming
Is een kevlar motorlegging wel veilig? Een vraag die vaak voorbij komt! Men twijfelt met name over de de leggings bestaande uit één laag omdat ze bijzonder dun aanvoelen, maar niets is minder waar. Een leren broek wint het nog steeds qua veiligheid, maar een goede kevlar legging doet op het gebied van slijtvastheid en impactbescherming niet onder aan een motorjeans of textiele broek. Een motorlegging staat voor comfort, gemak en veiligheid.

Slijtvastheid
Alle motorleggings in ons assortiment bevatten een laag slijtvaste kevlar, in de meeste gevallen zelfs door de gehele broek. In de stof is 50 tot 60% kevlar verweven, op de meest impactpunten waaronder de knieën, heupen en het bilwerk is dit 100%. Deze combinatie zie je ook vaak terug in motorjeans.

De redenen voor het lagere percentage zijn de rekbaarheid van de leggings en het ademend vermogen. Kevlar is een bijzonder slijtvast en star materiaal wat het comfort niet ten goede komt. Daarom wordt er vaak voor gekozen het te verweven met een comfortabel, rekbaar en ademend materiaal.

Impactbescherming
Het allerbelangrijkste van motorkleding is uiteraard de impactbescherming. Er wordt niet onder gedaan voor alle soorten broeken, aangezien alle varianten protectoren kunnen worden gebruikt. De motorleggings zijn voorzien van knie en/of heup-protectoren of er op voorbereid. Let er wel op dat de protectoren ervoor kunnen zorgen dat de motorleggings minder makkelijk onder een casual broek passen.

Conclusie
Motorleggings zijn een aanvulling op de casual outfit en bieden de drager een serieuze hoeveelheid protectie. Ze zijn in staat andere motorrijders te laten denken dat je “zonder bescherming” de motor opspringt. Oftewel meer casual dan dit wordt het niet!