Veilig motorrijden: iedereen kan het en het is nog leuk ook!

Geschreven door: Laurens Wisselink.

Veilig motorrijden maakt motorrijden (veel) leuker omdat het zorgt dat je altijd in controle bent. Het gaat niet vanzelf, maar is door iedereen te leren. Het is zo oplettend rijden dat je in het verkeer niet verrast wordt en bedacht bent op fouten die andere weggebruikers (kunnen) maken. Hierdoor kun je alle mogelijkheden van een motor volledig gebruiken, zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Hoe doe je dat? Hieronder geef ik kort de 4 belangrijkste onderdelen van veilig motorrijden weer.

1: psychische factoren

Belangrijk is dat je volledig gefocust bent op het motorrijden zelf, er is als je op de motor zit niets anders belangrijker dan jij, je motor en het verkeer om je heen. Hiervoor hoef je geen training te volgen, dwing jezelf om gefocust te blijven. Wees extra alert als je in een emotionele bui bent: boosheid of juist grote blijdschap maken je een gevaarlijker verkeersdeelnemer. Parkeer je emotie tot na de rit (hoe moeilijk dit ook kan zijn). Je ideale stemming is die van een op het verkeer gefocuste rijder, die de intentie heeft om het verkeer voor iedereen om hem heen veiliger te maken (dus ook fouten van anderen wil opvangen).

2: fysieke factoren

Zorg dat je fit aan je rit begint. Vermoeidheid verslechtert je reactietijd en je mogelijkheden om te focussen op wat werkelijk belangrijk is (jij en het verkeer om je heen). Dus goede kleding, een niet al te oude helm, gehoorbescherming (veel geluid maakt je veel sneller vermoeid) en misschien wel het belangrijkste: een goede nachtrust en een gezonde (niet te zware) maaltijd. Als je wat ouder wordt, laat dan regelmatig je ogen controleren. Kijken is absoluut noodzakelijk om veilig motor te rijden, maar hoe kijk je nu goed? Er komt veel te veel visuele informatie in je werkgeheugen, waardoor je hersens een groot deel wegfilteren en/of zelf invullen. Goed kijken is te leren; voor deze (korte) blog wil ik volstaan met dit advies: zoek continu naar alles waar je misschien iets mee moet als motorrijder!

3: de motor zelf, het voertuig en de perfecte beheersing

Je moet, om veilig te kunnen motorrijden, weten hoe een motor stuurt en remt: een motor stuurt tegengesteld, dus wil je een bocht naar links maken, dan moet je naar rechts sturen. Ja echt, en ja, jij doet het ook al, in iedere bocht. Toch is het belangrijk om dit bewust te leren en te oefenen. Als je te snel een bocht ingaat (en dat gaat iedereen een keer overkomen), dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen: niet remmen (dat trouwens prima kan in een bocht, ook zeer hard), maar naar de buitenkant van de bocht sturen.

Het hard remmen op een motor vereist ook enige oefening, zelfs met alle veiligheidssystemen die er tegenwoordig zijn. Het grootste deel van het motorenpark heeft deze systemen echter nog niet, daar moet de rijder zelf veilig en hard leren remmen. Dus oefenen in het hard en opbouwend remmen, liefst onder begeleiding van een gekwalificeerd instructeur.

4: verkeersinzicht

In het kort betekent verkeersinzicht dat de motorrijder een “radarbeeld” in zijn hoofd heeft van zijn verkeersomgeving en, nog belangrijker, ook een voorspelling hoe deze omgeving zich gaat ontwikkelen. Bij deze voorspelling houd je ook rekening met allerlei onverwachte zaken: een auto of fietser die zonder richting toch afslaat, iemand door rood rijdt/loopt/fietst, een vrachtauto die stopt en achteruit een inrit wil inrijden, enz. Feitelijk wordt een veilige motorrijder nergens meer door verrast: hij heeft het al zien aankomen en zijn snelheid en/of positie hierop aangepast.

Door op deze manier motor te rijden, maak je het verkeer als geheel veiliger. En, niet onbelangrijk, het leert je ook zien waar je veilig voluit kunt accelereren, waar en wanneer je een bocht heerlijk schuin kunt nemen, wanneer je veilig kunt inhalen, enz. En dan wordt motorrijden pas echt geweldig!

Wil je hierin getraind worden, kijk dan op onze site: www.motorprofessional.nl. Je kunt de trainingen op deze site boeken. Ook kun je je opgeven voor een Masterclass Veilig Motorrijden: een intensieve en interactieve workshop, waar alle onderdelen van veilig motorrijden uitgebreid aan de orde komen.