WELKE MOTORRIJSTIJL PAST BIJ JOU?

Geschreven door MotorKledingCenter.

Kiezen welke motorrijstijl bij je past is een leuke uitdaging, maar alles behalve makkelijk! Door het grote aanbod zie je door de bomen het bos niet meer en daar help ik je in dit blog een handje bij, met als eindpunt dat je puntje bij paaltje weet welke droommotor er op de stoep moet staan. Design, comfort, sportiviteit, vermogen, gewicht en nog meer spelen een rol in jouw keuze! En uiteindelijk heeft iedereen een persoonlijke smaak en een top 3 motorrijstijlen is daarom al snel gemaakt. Maak een lijstje voor jezelf en ga dan na wat het gebruiksdoel van de motor in jouw leven zal worden. Fact: de meest voorkomende motorrijstijl is de sportieve rijstijl

Type motoren
Regel nummer 1: jouw motorrijbewijs bepaalt op wat voor motor je qua vermogen mag rijden, tenzij je 24 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 24 dan vallen er een reeks motoren af. De verschillende type motoren op de markt zijn:

  • Motorscooter
  • Tour-sport
  • Sport
  • Cafe-Racer
  • All-Road
  • Tour
  • Naked
  • Harley of Chopper

Maar we zijn er nog niet! Je moet nog kiezen tussen het merk en de uitvoering. Maak een aantal proefritjes voordat je een motor koopt is dan ook een vette aanrader. Daar gaan we in dit blog overigens niet verder op in. We brengen globaal de verschillende type motorrijstijlen in kaart:

Motorscooter – stad-proof  

De motorscooter is qua design en motorrijstijl vergelijkbaar met een normale scooter. Want ze zijn volledig automatisch. Gassen en rijden! Meer hoef je niet te doen. De grote verschillen zijn het formaat en de power van dit stadse voertuig. De motorscooter is ideaal voor de stedelijke motorrijders die vooral kiezen voor gemak. Qua motorkleding kan je ze herkennen aan de urban stijl outfits.

Sportmotor – adrenaline junkies 

Sportmotoren zijn over het algemeen licht van gewicht, razend populair in Nederland en een zeer geschikt voor de kortere sportieve routes! Je kan de motoren herkennen aan de aerodynamische look en de eigenaren zijn het liefst zo dicht mogelijk bij de grond in de korte bochten. Deze raceduivels dragen kan je meestal herkennen aan de sportieve leren outfits.

Cafe-Racer – omgebouwde motor  

De Cafe-Racer is eigenlijk een sportmodel van een oude omgebouwde standaardmotor met als doel de motor lichter en sneller te maken. Zo uniek als ze kunnen zijn, zo uniek is de Cafe-Racer motorkledingstijl vaak ook.

Allroad motor – woon-werk en avontuur  

Zoals de naam al zegt zijn deze motorfietsen geschikt voor alle wegen! Ze zijn geschikt voor woon-werkverkeer en voor de avontuurlijke motorrijder die niet vies is van een avontuurlijke offroad weg.

Tourmotor – comfort en lange afstanden  

Tourmotoren rijden bijzonder comfortabel door de rechte zitpositie en zijn gemaakt voor langere ritten. Ideale machine als je wat verder weg op vakantie wilt met eigen vervoer! De all-season textiele outfits zie je vaak terug bij dit segment motorrijders.

Naked bike – customized sportmotor  

Nakes bikes zijn sportieve motors zonder stroomlijnkuip. Afgeleid van sportmotoren mét kuip! Dit is ontstaan door mensen die hun sportmotoren zelf gingen ‘customizen’ als gemakkelijke oplossing voor schade aan kuipdelen. Het mooie ervan is dat de motor er lichter en wendbaarder door werd. Ten opzichte van de sportmotoren hebben naked bikes ook een hoger stuur, waardoor de zithouding comfortabeler is.

Harley / Chopper – stoer en comfortabel  

De Harley / Chopper motorrijders zijn kan je herkennen aan de brede achterband, lichtelijk achterover hangende zitpositie en de voetsteunen zitten dichtbij het voorwiel. Ik moet er wel bij zeggen dat ze in veel varianten te vinden zijn op de weg! Qua kleding wordt in veel gevallen de wat ruigere, en vaak leren, stijl gedragen.