Geschiedenis MOTORbeurs Utrecht

MOTORbeurs Utrecht terug in de tijd
MOTORbeurs Utrecht is bijna 40 jaar geleden, in 1984, opgezet door Jan de Rooy samen met een aantal dealers. Dat deden ze omdat de MotoRai in Amsterdam een jaar niet doorging en ze dus ruimte zagen om een motorfeestje te organiseren. Dat was direct een razend succes! File op de snelwegen en bomvolle parkeerplaatsen: het was een enorm groot succes met ruim 27.000 bezoekers. 

Naar Jaarbeurs
Jan de Rooy heeft na dit enorme succes besloten om het nogmaals te organiseren, maar dan een stuk groter. Dit kon in de Jaarbeurs Utrecht met veel meer ruimte en mogelijkheden om te vergroten. Zo gezegd zo gedaan; in 1985 werd de allereerste MOTORbeurs Utrecht in de Jaarbeurs georganiseerd. De eerste 10 jaar werd MOTORbeurs Utrecht georganiseerd in het rechterdeel van het complex in de Jaarbeurs en hal 5 (boven). Daarna is de beurs vergroot en naar de linkerzijde van het complex geplaatst. De Jaarbeurs nam eind jaren negentig de beurs over van Jan de Rooy.
Van oorsprong was MOTORbeurs Utrecht een echte dealerbeurs, maar na het wegvallen van de MotoRai zijn de merken en de importeurs er definitief bijgekomen.

Activiteiten
Op de MotoRai draaide het om de nieuwe modellen en op MOTORbeurs Utrecht ging het voornamelijk om de verkoop van motoren en kleding. Daar was duidelijk veel behoefte aan. Vanaf het begin waren er altijd al activiteiten op het buitenterrein, vooral stunters die hun kunsten kwamen vertonen. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een mega eventprogramma met enorme variatie.

Bezoekers
Qua aantallen bezoekers mag MOTORbeurs Utrecht zich meten aan de TT op Assen en de Zwarte Cross in de Achterhoek. Er zijn nog steeds een aantal exposanten die er vanaf de eerste editie bij zijn. De bezoekersaantallen fluctueerde door de jaren heen tussen de 80.000 en de 100.000 (25e editie) bezoekers. Grofweg staan er op MOTORbeurs Utrecht rond de 300 exposanten.

Achter deze toffe beurs schuilt een echte geschiedenis. We hopen dit uiteraard nog jaren met elkaar voort te mogen zetten.

motorbeurs utrecht

2020 aftermovie

Exposant