Motorhelm biedt onvoldoende bescherming tegen gehoorschade

Geschreven door: Alpine

De meeste motorrijders stellen hun motoruitrusting met uiterste zorg samen. Beschermende kleding zoals goede handschoenen, een stevige broek en een goed passende helm mogen niet ontbreken. Toch wordt er niet altijd stilgestaan bij de aanschaf van gehoorbescherming. Onder andere omdat veel motorrijders denken dat een ‘goede’ geluidsdichte helm voldoende bescherming biedt tegen de schadelijk harde windruis. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet het geval is. Gelukkig kun je op MOTORbeurs Utrecht terecht voor goede oordoppen met windruisfilter tegen scherpe beursprijzen, bijvoorbeeld op de stand van Alpine Hearing Protection.

Windruis tijdens het motorrijden

Je hebt er ongetwijfeld al eens iets over gehoord of gelezen. Zo niet, dan heb je het letterlijk vast en zeker wel eens gehoord: die enorme herrie onder je helm tijdens een motorrit, veroorzaakt door de wind. Dit wordt ook wel windruis genoemd. Het geluid van windruis loopt al snel op qua decibels en kan daarmee tijdelijke of zelfs permanente gehoorschade veroorzaken. Bijvoorbeeld in de vorm van dof of slechter horen, een piep of ruis in je oren (tinnitus) of overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis).

Binnen enkele minuten gehoorschade, ook met helm

In een eerder onderzoek van het motormagazine Promotor zijn op verschillende snelheden geluidsmetingen gedaan met tien systeemhelmen van verschillende merken binnen uiteenlopende prijscategorieën. De motorhelm die het beste uit de test kwam liet op een snelheid van 100 km per uur alsnog 100 dB door, meer dan het geluid van een drilboor. De systeemhelm die qua geluidsdemping het minst gunstig uit de test kwam, liet bij 100 km per uur zelfs 106 dB door, vergelijkbaar met een kettingzaag. Maar ook bij lagere snelheden wordt windruis al snel schadelijk. In onderstaande tabel hebben we het voor je op een rijtje gezet.

De voordelen per type oordop

Het grote voordeel van rijden met oordoppen is inmiddels duidelijk: je beschermt je gehoor tegen de harde windruis. Daarnaast raak je minder snel vermoeid en kun je je beter concentreren dan met zo’n bak herrie aan je hoofd. Maar er zijn nog veel meer voordelen, die verschillen per type gehoorbeschermer: schuimoordoppen, universele motoroordoppen of motoroordoppen op maat (otoplastieken).

Schuimoordoppen versus universele filteroordoppen

Als we het over oordoppen hebben, denken veel mensen als eerste aan de standaard schuimoordopjes. Deze oordoppen zijn goedkoop en dempen uiteraard schadelijk geluid, maar hebben desondanks een aantal nadelen ten opzichte van filteroordoppen voor de motor. Het grootste verschil zit hem in het feit dat je met filteroordoppen je motor, communicatie en het verkeer gewoon nog goed kunt horen. Daarnaast zijn universele filteroordoppen wat duurder dan schuimoordoppen, maar gaan dan ook tot meer dan 100 keer mee.

Universele filteroordoppen versus filteroordoppen op maat

Ben je een beginnende motorrijder? Of heb je nog niet eerder gereden met gehoorbescherming? Probeer dan eens universele filteroordoppen. Bij de betere merken heb je keuze uit verschillende dempingswaarden, voor elke type motorrijder (tour/race). Rijd je veel motor? Of ga je het liefst voor het beste van het beste? Kijk dan eens naar gehoorbescherming op maat. Omdat deze speciaal gemaakt zijn op de vorm van jouw oren bieden ze een optimale pasvorm en demping. Ze zijn een stuk duurder dan universele oordoppen, maar gaan gemiddeld ook zo’n 4 à 5 jaar mee.

Rijden met gehoorbescherming is niet alleen veiliger, maar ook een stuk relaxter. En weet je wat al helemaal ‘relaxt’ is? Tijdens MOTORbeurs Utrecht kun je je set oordoppen met wel heel veel korting aanschaffen. Bij Alpine kost een set oordoppen op maat incl. verliesregeling en reinigingsspray dan geen €138,95, maar slechts €99! Bovendien maak je kans om je aankoopbedrag terug te winnen als je je nu alvast inschrijft via deze pagina. Heb je al oordoppen op maat? Dan kun je ze op de stand van Alpine gratis laten lektesten, ongeacht het merk.