Motorhelm biedt onvoldoende bescherming tegen gehoorschade

Logo Alpine Hearing Protection

Geschreven door: Alpine

Wie motorrijdt weet: de juiste bescherming is van groot belang. Beschermende kleding, een paar goede handschoenen, een stevige broek en een goed passende helm zijn onmisbaar. De meeste motorrijders stellen hun motoruitrusting dan ook met uiterste zorg samen. Toch wordt er vaak nog een klein onderdeel vergeten: gehoorbescherming!

Windruis tijdens het motorrijden

Je hebt er ongetwijfeld al eens iets over gelezen. Zo niet, dan heb je het letterlijk gehoord: die enorme herrie onder je helm tijdens een rit. Dit wordt veroorzaakt door de wind en noemen we ook wel windruis. Het niveau van windruis loopt al snel op wanneer je sneller gaat en kan zo zelfs tijdelijke of permanente gehoorschade veroorzaken. In het ergste geval veroorzaakt het tinnitus of doofheid. 

Een goede helm biedt dan toch voldoende demping tegen harde windruis? Dat lijkt een logische conclusie, zo’n helm zit vol dempende padding, maar onderzoek laat zien dat dit niet het geval is. 

Binnen enkele minuten gehoorschade, ook met helm

Motormagazine Promotor heeft het uitvoerig getest. In het onderzoek zijn op verschillende snelheden geluidsmetingen gedaan met tien systeemhelmen van verschillende merken in uiteenlopende prijscategorieën. De motorhelm die het beste uit de test kwam, liet op een snelheid van 100 km per uur alsnog 100 dB door! Dat is meer dan het geluid van een drilboor en veel meer dan de bovengrens van een veilig geluidsniveau: 85dB.  

De systeemhelm die qua geluidsdemping het minst gunstig uit de test kwam, liet bij 100 km per uur zelfs 106 dB door, vergelijkbaar met een kettingzaag. Maar ook bij lagere snelheden wordt windruis al snel schadelijk. In onderstaande tabel hebben we het voor je op een rijtje gezet.

Het vinden van de juiste oordop

Het grote voordeel van rijden met oordoppen is inmiddels duidelijk: je beschermt je gehoor tegen de harde windruis. Daarnaast raak je minder snel vermoeid en kun je je beter concentreren. Gelukkig zijn er hele mooie oplossingen waardoor je veilig en comfortabel je oren kunt beschermen. Er is veel mogelijk: schuimoordoppen, universele motoroordoppen of motoroordoppen op maat (otoplastieken).

Wil je meer weten over verschillende soorten oordoppen? Lees Zó kies je de juiste motoroordop.

Tijdens MOTORbeurs Utrecht vind je al deze soorten oordoppen tegen scherpe beursprijzen. Zeker de moeite waard dus om de verschillende opties te bekijken. Ben je op zoek naar oordoppen van hoge kwaliteit en een lange levensduur, kom dan langs op de stand van Alpine. Net als voorgaande jaren kan je op de beurs een set oordoppen op maat laten aanmeten bij Alpine Hearing Protection (standnummer 11.A036). Perfect op maat, zo ben je comfortabel beschermd!

Mooie bonus: tijdens MOTORbeurs Utrecht kost een set Alpine oordoppen op maat incl. reinigingsspray geen €135,95, maar slechts €109,-! Heb je al oordoppen op maat? Dan kun je ook op de stand van Alpine terecht voor een gratis lektest, ongeacht het merk!