Zó kies je de juiste motoroordop

Alpine stand op MOTORbeurs Utrecht

Geschreven door: Alpine

Motorrijden is fantastisch en een mooie rit kan heel ontspannend zijn. Maar hoe harder je rijdt, hoe steviger die wind in je oren blaast. Dat is een stuk minder ontspannend. Gehoorbescherming is dus een must-have voor elke motorrijder die wil blijven genieten. Of het nu gaat om eenvoudige schuimoordopjes, universele motoroordoppen of op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken), voor elke rijder is er een geschikte oplossing: zó kies jij de juiste motoroordop!

Schuimoordoppen versus universele filteroordoppen

Bij oordoppen denken veel mensen al snel aan de standaard schuimpjes. Een simpele oplossing die prima is als eenmalige oplossing of als beginner. Deze oordoppen zijn goedkoop en dempen schadelijk geluid, maar hebben desondanks een aantal nadelen ten opzichte van filteroordoppen voor de motor. Zo zijn schuimoordoppen eigenlijk niet herbruikbaar, minder hygiënisch en hebben ze een hoge demping waardoor omgevingsgeluid en gesprekken wegvallen. 

Filteroordoppen daarentegen zijn wat duurder in aanschaf, maar bieden optimale bescherming zonder al het andere geluid weg te filteren. Met filteroordoppen kan je jouw motor, gesprekken en het verkeer nog goed horen. Daarnaast zijn universele filteroordoppen veel duurzamer dan schuimoordoppen. Ze zijn ruim 100 keer herbruikbaar, makkelijk schoon te maken en gemaakt van hoogwaardig materiaal voor meer comfort.

Wist je dat…

…de windruis tijdens het rijden zo luid kan zijn dat je gehoorschade oploopt? Dat is in het geval je met een helm op maar zonder oordoppen rijdt. Bij 100km per uur gaat dit al om 100dB! Dat is zo’n 3 minuten ‘veilig’ de bovengrens van een veilig niveau ligt bij 85dB.

Meer weten over windruis en gehoorschade? Lees ook Motorhelm biedt onvoldoende bescherming tegen gehoorschade.

Universele filteroordoppen versus filteroordoppen op maat

Wie eenmaal begint aan oordoppen zal al snel ontdekken dat er heel veel mogelijk is. Het begint vaak bij een universele filteroordop zonder verwisselbare filters. Maar er zijn ook universele oordoppen beschikbaar met keuze in dempingswaarden en voor verschillende types motorrijder (tour/race). 

Wil jij optimaal comfort tijdens het rijden en een oordop van hoge kwaliteit? Kijk dan eens naar gehoorbescherming op maat. Deze oordoppen zijn speciaal gemaakt op de vorm van jouw oren en bieden zo een optimale pasvorm en demping. Ze zijn in aanschaf duurder dan universele oordoppen, maar gaan gemiddeld ook zo’n 4 à 5 jaar mee. 

Ontdek de nieuwe Alpine MotoSafe met verwisselbare filters

Tijdens MOTORbeurs Utrecht vind je bij Alpine de vernieuwde MotoSafe oordoppen op maat. Deze custom made oordoppen hebben een verbeterde vorm voor nog meer comfort tijdens het rijden. De nieuwe versie heeft ook verwisselbare filters voor verschillende type motorritten; van rustig touren tot roaring races

Bonus: dankzij de verwisselbare filters kun je de oordoppen ook gebruiken als oordop tijdens een concert op festival. In combinatie met de Alpine PRO filters wordt jouw oordop multifunctioneel! Bezoek de Alpine stand (11.A036) voor alle informatie over deze nieuwe oordop en laat daar meteen je nieuwe set oordoppen op maat aanmeten.

Relaxt rijden met oordoppen 

Rijden met gehoorbescherming is dus niet alleen veiliger, maar ook een stuk relaxter. En weet je wat al helemaal ‘relaxt’ is? Tijdens MOTORbeurs Utrecht kun je jouw set custom made motoroordoppen met een flinke korting scoren!  Tijdens MOTORbeurs kost een set Alpine oordoppen op maat incl. reinigingsspray je geen €138,95, maar slechts €109,-! Heb je al oordoppen op maat? Dan kun je ze op de stand van Alpine gratis laten lektesten, ongeacht het merk.